Phytochemical analysis and Antibacterial activity of two selected fruit peels cultivated in Algeria against bacterial strains.

No Thumbnail Available
Date
2025-06-22
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
UNIVERSITE ABBES LAGHROUR KHENCHELA
Abstract
The present study examined the antimicrobial properties and phytochemical composition of hydro-methanolic and hydro-ethanolic peel extracts from Punica granatum (pomegranate) and Citrus sinensis (orange). The different extracts were tested against five pathogenic bacterial strains: Bacillus cereus ATCC 11778, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae ATCC 4352, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, and four clinical stains of E .coli; at different concentrations: 100, 50, and 25 mg/ml, using disk diffusion assays. The results showed that both fruit peel extracts were efficient against the tested strains. Furthermore, ethanolic and methanolic extracts of pomegranate had notably stronger inhibitory effects, especially against Staphylococcus aureus, Escherichia coli, and Pseudomonas aeruginosa. In contrast, orange peel extracts exhibited moderate activity, with methanolic extracts outperforming ethanolic ones. Furthermore, the minimum inhibitory concentration tests confirmed the superior antibacterial potency of pomegranate peel extracts, which were effective at much lower concentrations compared to orange extracts. Moreover, the plant extracts were subjected to phytochemical screening, which detected the presence of flavonoids, polyphenols, saponins, tannins, quinones, and terpenoids. Quantitative analysis revealed a notable richness in flavonoids, with values ranging from 22± 0.048 to 53 ± 0.86 mgCE/g. These findings validate the antimicrobial potential of these fruit byproducts and indicate their potential utility as therapeutic agents. الدراسة الحالية فحصت الخصائص المضادة للميكروبات والتركيب الكيميائي النباتي لمستخلصات قشور الرمان )(Punica granatumوالبرتقال ) (Citrus sinensisالمائية-الميثانولية والمائية-الإيثانولية. تم اختبار المستخلصات Staphylococcus aureus ،: Bacillus cereus ATCC 11778المختلفة ضد خمسة سلالات بكتيرية ممرضة ،Klebsiella pneumoniae ATCC 4352 ،Escherichia coli ATCC 25922 ،ATCC 25923 ،100 : ؛ بتركيزات مختلفةE. coli، وأربع سلالات سريرية منPseudomonas aeruginosa ATCC 27853 ،50و 25ملغ/مل، باستخدام اختبارات انتشار الأقراص. أظهرت النتائج أن مستخلصات قشور الفاكهة كانت فعالة ضد السلالات المختبرة. علاوة على ذلك، كانت المستخلصات الإيثانولية والميثانولية لقشر الرمان ذات تأثي ارت مثبطة أقوى Pseudomonas ،Staphylococcus aureus Escherichia coli بشكل ملحوظ، خاصة ضد المكورات aeruginosa؛ حيث تفوقت المستخلصات الميثانولية على ، في حين أظهرت مستخلصات قشر البرتقال نشا ًطا معتدًلا المستخلصات الإيثانولية. علاوة على ذلك، أكدت اختبارات الحد الأدنى من التركيز المثبط الفعالية المضادة للبكتيريا لمستخلصات قشر الرمان، والتي كانت فعالة عند تركيزات أقل بكثير مقارنة بمستخلصات البرتقال. علاوة على ذلك، تم إخضاع مستخلصات النباتات للفحص الكيميائي النباتي، الذي كشف عن وجود الفلافونويدات، والبوليفينولات، والصابونينات، والتانينات، والكينونات، والتربينويدات. أ revealedالتحليل الكمي غن ًى ملحوظاً في الفلافونويدات، بقيم تتراوح بين 0.048 ±22إلى 0.86 ± 53ملغ/CEغ. تؤكد هذه النتائج الإمكانيات المضادة للميكروبات لهذه المنتجات الثانوية من الفاكهة وتشير إلى إمكانية استخدامها كعوامل علاجية . الكلمات المفتاحية: النشاط المضاد للميكروبات؛ قشور البرتقال، الفحص الكيميائي النباتي، قشور الرمان
Description
Keywords
Citation
Collections