Isolement des champignons à effet antibactérien à partir de Jben
No Thumbnail Available
Date
2022-06-28
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Université Abbes Laghrour -Khenchela-
Abstract
Abstract
Cheese is considered one of the traditional products still valued in Algerian society,
which necessarily requires an attempt to improve production in terms of quantity and in
return a reduction in material costs in terms of time and coagulating materials. Response
surface methodology was used to improve time, temperature, rennet concentration, CaCl2,
where model analysis by ANOVA and multiple regression showed its proportionality
with yield (P < 0.0001) with a strong correlation between expected and actual values (R2
= 0.99) Significant effects of temperature and pH on coagulation efficiency.
Traditional cheese remains a favorable source for the development of contaminants
that can cause digestive and various disorders. This diversity of microorganisms is not
exempt from microscopic fungi, some studies of which have shown that some of them
produce antibacterials.
In this study, a species of mold Phoma sp was isolated on two culture media PDA
and SABOURAUD. The fungus was determined by these macroscopic and microscopic
characteristics, then the study of its ability to inhibit the growth of bacteria, namely:
Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas, Bacillus, and Klebsiella
Pneumoniae.
الملخص
يعتبر الجبن من المنتجات التقليدية التي لا تزال تحظى بتقدير في المجتمع الجزائري، الأمر الذي يتطلب بالضرورة محاولة تحسين الإنتاج من حيث الكمية وفي المقابل تقليل تكاليف المواد من حيث الوقت ومواد التخثر. تم استخدام منهجية سطح الاستجابة لتحسين الوقت ودرجة الحرارة وتركيز المنفحة CaCl، حيث أظهر تحليل النموذج بواسطة ANOVA والانحدار المتعدد تناسبها مع العائد (0.0001 > P) مع وجود ارتباط قوي بين القيم المتوقعة والفعلية (0.99 = R)
تأثيرات كبيرة لدرجة الحرارة ودرجة الحموضة على كفاءة تخثر الحليب.
يظل الجبن التقليدي مصدرًا مناسبا لتطوير الملوثات التي يمكن أن تسبب اضطرابات في الجهاز الهضمي. هذا التنوع في الكائنات الحية الدقيقة لا يستثني الفطريات المجهرية، حيث أظهرت بعض الدراسات أن بعضها ينتج
مضادات الجراثيم. في هذه الدراسة، تم عزل نوع من العفن Phoma s p على وسطتي استزراع PDA و SABOURAUDتم تحديد الفطر بهذه الصفات المجهرية والميكروسكوبية ثم دراسة قدرته على تثبيط نمو البكتيريا وهي:
المكورات العنقودية الذهبية، الإشريكية القولونية، الزائفة، العصوية، والكلبسيلا الرئوية.