Contrôle physico-chimique et microbiologique Du Lait de brebis
No Thumbnail Available
Date
2020-08-25
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Université Abbes Laghrour -Khenchela-
Abstract
Abstract
The objective of our work is, firstly to evaluate the physico-chemical characteristics, and
secondly to conduct a microbiological analysis of raw sheep milk.
The results obtained from the physico-chemical parameters by researchers interested in this
field show a particular richness of sheep's milk in dry matter ranging from (18.85 to 50 g /
100g).
Microbiological analyses obtained by other researchers revealed the presence of faecal
streptococci in the five milk samples analysed. On the other hand, the presence of
staphylococci was observed only in two samples out of the five, with a total absence of other
pathogens.
The results reported in this study show relatively poor nutritional quality of sheep's milk,
largely due to animal hygiene and varying milking conditions.
الملخص
الهدف من عملنا أولاً هو تقييم الخصائص الفيزيائية والكيميائية ، وثانيا إجراء تحليل ميكروبيولوجي لحليب الأغنام. تظهر النتائج الفيزيائية والكيميائية التي تم الحصول عليها من قبل الباحثين المهتمين في هذا المجال تراءا خاصا لحليب الأغنام بالمادة الجافة من 18.85 إلى 50 جم / 100 جم).
كشفت التحاليل الميكروبيولوجية التي تحصل عليها باحثون آخرون عن وجود العقديات البرازية في عينات الحليب الخمس التي تم تحليلها من ناحية أخرى ، لوحظ وجود المكورات العنقودية في عينتين فقط من أصل خمسة . ، مع غياب كامل لمسببات الأمراض الأخرى.
تظهر النتائج الواردة في هذه الدراسة جودة غذائية رديئة نسبيًا لحليب الأغنام، وهذا راجع بنسبة كبيرة إلى نظافة الحيوان وظروف الحلب المختلفة.