Repository logo
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
Repository logo

Dspace KHENCHELA

  • Communities & Collections
  • All of DSpace
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Harrath Ikram"

Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
  • No Thumbnail Available
    Item
    Activité Antibactérienne de Lactococcus lactis
    (Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2023) Harrath Ikram; Encadreur: Boussaan Abdelhalim
    The aim of this study was to highlight the antibacterial power of twoLactococcus lactis strains which are Lactococcus lactis subsp lactis and Lactococcus subsp cermoris against the five pathogenic bacteria in vitro. The search for the antibacterial action was carried out using the agar diffusion method using agar cylinders, which shows two bacterial strains inhibited by Lactococcus lactis subsp lactis: E. coli and B. cereus. A characterization of the inhibiting agent was carried out after elimination of the effect of organic acids (neutralization of the supernatant at pH 6.5) and a hydrogen peroxide effect by anaerobic incubation the result shows the absence of zones of inhibition B. cereus and E. coli tested by Lactococcus lactis subsp lactis therefore the activity which shows by the agar cylinder method suggests that caused by organic acids or hydrogen peroxides. These results suggest that the use of these two strains of Lactococcus lactis subsp lactis could be used as a natural antibacterial agent to resistfood borne infections caused by E. coli and B. cereus. ملخص الهدف من هذه الدراسة هو تسليط الضوء على القوة المضادة للبكتيريا لسلالات Lactococcus lactis وهي Lactococcus lactis subsp lactisو Lactococcus subsp cermorisضد البيكتيريا الضارة. تم إجراء البحث عن التأثير المضاد للبكتيريا باستخدام طريقة انتشار الجيلوز باستخدام أسطوانات الجيلوز والتي أظهرت تثبيط الاشريشية القولونية وباسيليس سيريس بواسطة Lactococcus lactis subsp lactisتم إجراء تحديد للعامل المثبط بعد القضاء على تأثير الأحماض العضوية تحييد المادة الطافية عند درجة الحموضة (6.5 وتأثير بيروكسيد الهيدروجين عن طريق الحضانة اللاهوائية ، وأظهرت النتيجة عدم تثبيط وجود تثبط للسلالتين السابقتين وبالتالي فإن النشاط الذي يظهر بواسطة طريقة أسطوانة الجيلوز وهذا يشير إلى أن النشاط المثبط ناتج عن الأحماض العضوية أو لبيروكسيد الهيدروجين.يمكن استغلال هذا النشاط المضاد للبيكتيريا لمحاربة التسممات الغذائية الناتجة عن تلوث الاطعمة بالاشريشية القولونية و باسيليس سيريس باستخدامها كعامل حفظ طبيعي.

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Cookie settings
  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback