Repository logo
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
Repository logo

Dspace KHENCHELA

  • Communities & Collections
  • All of DSpace
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Ferhati Malika"

Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
  • No Thumbnail Available
    Item
    Qualité microbiologique des eaux des réseroirs
    (Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2020-06) Bougherara Naima; Ferhati Malika; Encadreur: BENREDJEM. L
    Abstract Water is an essential element for human life and considered a natural source for survival and the exercice of varios activities either in food, industry or agriculture . This source can be polluted by the residues of human activities, biologically, chemically and physically . Also, water is an environnment medium which favor the proliferation of an aquatic microflora which is able to reorganize itself into biofilms when the environmental conditios change and especially in the water pipes which influences the turbidity, palatability and the smell of water. The presence of microorganism ( bacteria, viruses, parasites ) poses a health problem because of the appearance of what are called water-borne diseases. The monitoring of the microbiological quality of waer intended for human consumption is based on the search for bacteria indicative of faecal contamination,these constituting the imperative microbiological parameters attached to the quality limit of these waters,set by the regulations ملخص تعتبر المياه عنصرا أساسيا لحياة الإنسان و مصدر طبيعي لممارسة مختلف الأنشطة سواء في التغدية، الصناعة أو الزراعة. يمكن تلويث هذا المصدر بمخلفات أنشطة الإنسان، بيولوجيا، كميائيا وفيزيائيا . كما أن الماء وسط بيئي يساعد على تكاثر الكائنات المائية الدقيقة القادرة على إعادة تنظيم نفسها على شكل أغشية حيوية عندما تتغير الظروف البيئية خاصة في أنابيب المياه التي تؤثر على تعكر ورائحة الماء. يشكل وجود الكائنات الحية الدقيقة ( البكتيريا ، الفيروسات والطفيليات ) مشكلة صحية بسبب ظهور ما يسمى بالأمراض المنقولة عن طريق المياه. تعتمد مراقبة الجودة الميكروبيولوجية للمياه المعدة للاستهلاك البشري على البحث عن البكتيريا التي تشير الى التلوث البرازي والتي تشكل المعايير الميكروبيولوجية الالزامية المرتبطة بحد جودة هذه المياه ، والتي تحددها التنظيمات المختلفة

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Cookie settings
  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback