Browsing by Author "Encadreur: NAILI.O"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
Item Effet antibactérien des extraits de trois plantesmédicinales (Juniperus oxycedrus, Eucalyptus globulus et Matricaria chamomilla )(Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2021) Merdaci Roufaida; Taous Hadjer; Encadreur: NAILI.OOur study aims to enhance the value of three medicinal plants (Juniperus oxycedrus; Eucalyptus globulus and Matricaria chamomilla), by characterizing them by a phytochimical study and the evaluation of the antibacterial activities of the hydro-ethanolic extracts of these three plants species. The phytochimical tests carried out show the richness of these plant species in polyphenols, flavonoids, sapnoids, catechetical tanins and quinones and total absence of alkaloids. The antibacterial activity of three hydro-ethanolic extracts was tested against six bacterial strains, two Gram positive (Bacillus subtilis and Staphylococcus aureus) and four Gram negative (Escherichia coli; Klebsiella pneumoniae; Pseudomonas aeruginosa and Enterobacter aerogens) by disk diffusion method. The results obtained revealed that these extracts react positively on Bacillus Subtilis and Staphylococcus aureus strains with zones of inhibition varying from 7 mm to 15 mm in diameter, while they are inactive against the remaining strains. The present study shows the richness of these three plants with secondary metabolites (polyphenolic compounds), which shows the importance of their use in local medicine as antibacterial agents. تهدف دراستنا إلى تعزيز قيمة ثلاثة نباتات طبية ) نبات العرعار، أوكالبتوس و زهرة البابونج )، وتتميز بدراسة كيميائية نباتية وتقييم الأنشطة المضادة للبكتيريا للمستخلصات المائية الإيثانولية من هذه الأنواع النباتية الثلاثة. تبين الاختبارات الكيميائية النباتية التي أجريت ثراء هذه الأنواع النباتية بالبوليفينول والفلافونويدات والسابنويدات والكينونات الحرة في حين الغياب التام للالكلويد تم اختبار النشاط المضاد للبكتيريا للمستخلصات المائية الإيثانولية الثلاث ضد ست سلالات بكتيرية: اثنين موجبة الجرام Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis) وأربعة سالبة الجرام (Pseudomonas; Enterobacter aerogens ,Klebsiella pneumoniae ,Escherichia coli aeruginosa) وفقا لطريقة الانتشار على القرص أظهرت النتائج التي تم الحصول عليها أن هذه المستخلصات تؤثر بشكل إيجابي على سلالات Staphylococcus aureus و Bacillus subtilis مع مناطق تثبيط يتراوح قطرها بين 7 مم إلى 15 مم ، في حين أنها غير نشطة ضد السلالات المتبقية. تبين هذه الدراسة ثراء هذه النباتات الثلاثة لها بالأيضات الثانوية (مركبات البوليفينول)، مما يدل على أهمية استخدامها في الطب المحلي كعوامل مضادة للبكتيريا.Item Evaluation de la qualité microbiologique des restaurants universitaires : cas de la cité universitaire 500 lits à Khenchela(Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2021) Bouterra Chaima D; aoud Yousra; Encadreur: NAILI.OAbstract In university canteens, the application of hygiene rules remains a problem very delicate. Indeed, the large quantities of foodstuffs prepared daily mean that hygiene rules are often overlooked. The present study carried out in the laboratory of the University of ABBES LAGHEROUR - Khenchela allowed to analyze the microbiological quality of a university restaurant in the wilaya of Khenchela (accommodation 500 beds for girls), as well as to determine the germs involved (total aerobic mesophilic flora, sulfite-reducing anaerobes, Staphylococcus, gram negative bacilli and Salmonella). The results were interpreted according to Algerian microbiological standards and other international standards. The results of the microbiological analyzes carried out on the five samples: surfaces (benches, tap, tray and table) and cold dish (the salad) taken from the restaurant in the University accommodation for girls (500 beds) revealed the presence of two strains of staphylococci; Staphylococcus aureus in the salad and Staphylococcus epidermidis in the tap, as well as two strains of gram negative bacilli grouping together the species: Acinetobacter baumannii / calcoaceticus on the table sample and Stenotrophomonas maltophilia on the salad. ملخص في المطاعم الجامعية على وجه الخصوص, يظل تطبيق قواعد النظافة مشكلة حساسة للغاية. في الواقع الكميات الكبيرة من الطعام المحضر يوميا تتعرض الى اهمال قواعد النظافة في كثير من الاحيان . سمحت الدراسة الحالية التي اجريت على مستوى المخبر البيداغوجي لجامعة عباس لغرور خنشلة بتحليل الجودة الميكروبيولوجية لمطعم الاقامة الجامعية ( 500 سرير (اناث وكذلك تحديد الجراثيم نذكر منها flore mésophile aérobie totale, anaérobies) (sulfito-réducteurs, Staphylococcus, bacilles à gram négatif et Salmonella. تم تفسير النتائج وفقا للمعايير الميكروبيولوجية الجزائرية و ايضا معايير أخرى دولية. کشفت نتائج التحاليل على مستوى العينات الخمس بين الأسطح (سطح العمل والصنبور وصينية التقديم والمائدة)، طبق بارد (السلطة) المأخوذ من مطعم الإقامة الجامعية (500) سرير) عن وجود سلالتين من staphylocoques المتمثلة في Staphylococcus aureus متواجدة على مستوى السلطة بالإضافة الى النوع الثاني Staphyloccocus epidermidis على مستوى الصنبور و نجد ايضا سلالتين من bacilles à gram négatif التي تشمل Acinetobacter bumannii/calcoaceticus التي كانت في عينة الطاولة و النوع الثاني المتمثل في Stenotrophomonas maltophilia على مستوى العينة المؤخوذة من الطاولة .