Browsing by Author "Encadreur: Merabti Ryma"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
Item Exploration Des Interactions Entre Le Microbiote Intestinal Et Le Système Immunitaire(Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2022) Chehhat Abd Elghafour; Khorchi Amira; Bouziane Bouthaina; Encadreur: Merabti RymaAbstract The intestinal microbiota is the main of non-pathogenic commensal microorganisms living in the intestine of the organism. Several factors influence the interactions between the intestinal microbiota and the immune system. The aim of this study is to explore the interactions between the intestinal microbiota and the immune system. In this work, we carried out a bibliographical review on the characterization of microbiota by different identification methods and its interactions with the intestinal immune system and its affected factors. We are faced with an interaction between an estimated number of bacteria that make up this organ and what truly constitutes the human being A dialogue between bacteria and the immune system begins at birth, during intestinal colonization, and induces recruitment multiple cellular actors that cooperate with the epithelium to build an effective barrier capable of confining bacteria to the intestinal lumen. Its role is considerable in the development of the immune system to adapt it to the recognition of danger signals. and also, the roles of intestinal microbiota towards the immune system and different biological phenomena such as nutrition, health and environment. ملخص الميكروبات المعوية هي مجموعة من الكائنات الحية الدقيقة غير المسببة للأمراض ما يسمى الكائنات الحية الدقيقة المتعايشة في أمعاء الكائن الحي. هناك عدة عوامل تؤثر على التداخلات بين الميكروبات المعوية والجهاز المناعي. الهدف من هذه الدراسة هو استكشاف التداخلات بين الميكروبات المعوية والجهاز المناعي في هذا العمل ، أجرينا دراسة ببليوغرافية حول توصيف الميكروبات من خلال طرق تحديد مختلفة وتفاعلاتها مع جهاز المناعة المعوي والعوامل التي تؤثر على هذا الأخير نحن نواجه تفاعلًا بين عدد يقدر بـ 1014 نوعًا من البكتيريا التي تتكون منها هذا العضو وما يشكل حقًّا الإنسان. يبدأ الحوار بين البكتيريا والجهاز المناعي عند الولادة ، وأثناء الاستعمار المعوي ، ويحث على تجنيد العديد من الجهات الفاعلة الخلوية التي تتعاون معها. الظهارة لبناء حاجز فعال قادر على حصر البكتيريا في تجويف الأمعاء دورها كبير في تطوير جهاز المناعة لتكييفه مع التعرف على إشارات الخطر وكذلك دور الميكروبات المعوية على الجهاز المناعي و الظواهر البيولوجية المختلفة مثل التغذية والصحة والبيئة.Item Recherche et criblagede bactéries lactiqueset delevures D’intérêt technologique isolées à partir de levaintraditionnel(Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2022-06-27) Hafidi Nada; Bourouba Bouthaina; AtilAbd eljallil; Encadreur: Merabti RymaLactic acid bacteria and yeasts are involved in many food fermentation processes and in human nutrition, as they contribute positively to human health and have the property of producing components of interest such as exopolysaccharides, enzymes and antimicrobial agents that can be used in the food industry. The purpose of this study is to isolate lactic acid bacteria from samples of traditional sourdough and to make from durum wheat obtained from Khenchela wilaya, as well as the demonstration of their ability to produce EPS and proteases entitled in the following study: Research and screening of lactic acid bacteria and yeasts of technological interest isolated from traditional sourdough. Based on macroscopic, microscopic and biochemical criteria, six yeast isolates and 12 LAB isolates were selected from the 18 partially characterized isolates. Screening was used to select one PSE-producing LAB isolate from the 12 isolates and 3 yeast isolates. Research into the production of PSE was carried out on a MRS medium supplemented with 10% sucrose. Ethanol precipitation confirmed the production of PSE. Concerning the production of protease and amylase. All yeast and bacteria isolates have good proteolytic activity. Unlike amylolytic activity, this appeared in a few bacterial isolates I1 ; I2 ; I3 ; I11 ; I12. Yeast and bacterial isolates were also tested to assess their technological abilities, including proteolytic; amylolytic and antagonistic properties. LAB were tested against Staphylococcus aureus, Pseudomonas sp, Escherichia coli, but without success. The test against two mold strains of yeast isolates showed that strain S2; S4 having antifungal activity. We can say that sourdough contains lactic bacteria and yeasts with very interesting technological properties and we could select a few isolates ( LAB or yeasts) to make a starter for use in food industry. تشارك البكتيريا و الخمائر في العديد من عمليات التخمير الغذائي في غذاء الإنسان, حيث تساهم بشكل إيجابي في صحة الإنسان . كونها تملك خاصية إنتاج مكونات ذات أهمية مثل السكريات الخارجية الإنزيمات و العوامل المضادة للميكروبات التي يمكننا استخدامها في صناعة الأغذية. الغرض من هذه الدراسة هو عزل البكتيريا اللاكتيكية و الخميرة من عينة العجينة المخمرة التقليدية المصنوعة من القمح الصلب الذي تم الحصول عليه من ولاية خنشلة بالإضافة إلى إثبات قدرتها على إنتاج السكريات الخارجية و البروتياز.تنحصر هذه الدراسة تحت عنوان : بحث و فحص البكتيريا اللاكتيكية و الخمائر ذات الأهمية التكنولوجية المعزولة من العجين المخمر التقليدي. بناء على المعايير العيانية و المجهرية و الكيميائية الحيوية، تم اختيار ستتة عزل للخميرة و إثنة عشر عزلة بكتيرية من أصل ثمنية عشر عزلة مكنتنا هذه الدراسة من عزل نوع بكتيري واحد قادر على إنتاج السكريات الخارجية من أصل إثنا عشر عزلة و ثلاثة عزل من الخميرة من أصل ستة. تم استعمال وسط MRS غني بالسكروز (10) من أجل تعيين العزل المنتجة للسكريات الخارجية كما تم تأكيد وجود هذه المركبات باختبار الإيثانول. في ما يخص إنتاج البروتياز و الأميلاز ، تعتبر كل عزلات البكتيريا والخميرة المتحصل عليها ذات نشاط بروتياز إيجابي ، بعكس إنتاج الأميلاز الذي وجد فقط عند أقلية من العزلات البكتيرية 11;2;B;111;12. كما تم اختبار و تقييم الجانب التكنولوجي للعزلات، بما في ذلك التحليل قدراتها على إنتاج عدة مركبات إنزيمية . إضافة إلى اختبار إنتاج العزلات البكتيرية المركبات مضادة للبكتيريات الذي أجري ضد عدة أنواع بكتيرية : (Staphylococcus aureus Escherichia coli. Pseudomonas sp) ولكن دون نجاح. بينما أظهرت نتائج إختبار عزلات الخميرة ضد نوعين من الفطريات وجود نشاط لكل من العزل 53 51 ضد النوع الأول و 2 3 ضد النوع الثاني للفطريات. في الختام، يمكاننا القول أن العجين المخمر يحتوي على عدة بكتيريا و خمائر لبنية ذات خصائص تكنولوجية مهمة و يمكننا اختيار عدد قليل من هذه العزلات، سواء بكتيريا أو خميرة لصنع مقبلات لاستخدامها في صناعة المواد الغذائية.