Browsing by Author "Encadreur: Mellal Hanane"
Now showing 1 - 3 of 3
Results Per Page
Sort Options
Item Caractérisation Phénotypique Des Microsymbionts Isolés À Partir Des Nodules Racinaires De La Légumineuse Vicia Faba(Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2022) Merkiche Besma; Falek Hidayat; Boussekkine Iman; Encadreur: Mellal HananeAbstract In this research, 3 bacteria were isolated from the root nodules of vicia faba (broad bean) grown in 2 communes in Khenchela which is located in the east of Algeria; and in our case the nodules taken were of the indeterminate, bilobed and polylobed types in the form of a cluster. The isolates were subjected to: phenotypic characterization whatever macroscopic and microscopic, physiological characterization by the effect of pH/NaCl and temperature, also by a collection of nutritional tests and biochemical tests such as growth rate , respiratory or specific enzyme tests for the bacteria associated with the root of this legume. The morphological and cultural study, as well as the biochemical tests classify these isolates as being bacteria with rapid growth, presenting the features of the bacteria of the genus Rhizobium and the physicochemical properties of the soils shows that the symbiotic fixation in the vicia faba. L is strongly related to the edaphic conditions of the soil. ملخص في هذه الدراسة ، تم عزل 3 بكتيريا من العقيدات الجذرية للبقوليات فيسيا فابا vicia faba) (الفول) ، المزروعة في بلديتين مختلفتين من ولاية خنشلة التي تقع شرق الجزائر. وفي الحالة التي قمنا بدراستها ، كانت العقيدات المأخوذة من الأنواع غير المحددة ، والمزدوجة الفصوص ، والمتعددة الفصوص في شكل كتلة. تم إخضاع العزلات البكتيرية إلى : دراسة الخصائص الظاهرية على المستوى العيني و المجهري ، كما دراسة الخصائص الفسيولوجية بتأثير درجتي pH Nacl ودرجة الحرارة T ، وكذلك من خلال مجموعة من اختبارات خصائص التعايش الغذائية والاختبارات البيوكيميائية مثل معدل النمو، واختبارات التنفس كما اختبارات الإنزيمات النوعية للبكتيريا المصاحبة لجذور هاته البقوليات الدراسة المورفولوجية والزراعية وكذلك الاختبارات البيوكيميائية التي تمت تصنف هذه العزلات على أنها بكتيريا ذات نمو سريع ، وتمثل خصائص بكتيريا من نوع ريزوبيوم (Rhizobium ) ، كما أن الخصائص الفيزيائية والكيميائية للتربة ، دلت على أن التثبيت التكافلي أو التعايشي لفيسيا فابال (vicia faba.L) يرتبط بقوة بالظروف التكوينية للتربة.Item Etude de l’activité antimicrobienne des produits de la Ruche (miel, propolis et gelée royale)(Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2023) Hoggas Aicha; Himeur Rania; Hassad Khawla; Encadreur: Mellal HananeBee products (honey, propolis and royal jelly) are very diverse biological compounds, which gives them many properties, both nutritionally and medicinally. The aim of our study is to evaluate the antibacterial activity and the antioxidant activity of four types of honey "Sidr honey (Zizyphus jujuba honey), mountain honey, Eruca sativa honey (white honey), Talghoufet honey (honey of Euphorbia characias", propolis and royal jelly (GR), harvested from different regions of Algeria, as well as the effect of these products, on six bacterial strains: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, clinical staphylococcus , Bacillus cereus, klebssila pneumoniae, and Pseudomonas aerugenosa by the diffusion technique on agar medium. To identify the active ingredients of these bee products, phytochemical analyzes were carried out and revealed the presence of flavonoids and polyphenols in the trios types of honey tested "Sidr honey (Zizyphus jujuba honey), mountain honey, Eruca sativa honey (white honey). Physicochemical analysis (pH, humidity, electrical conductivity) of all the products used showed a difference in values from one sample to another However, they all meet international standards. The antibacterial activity was evaluated in vitro by the diffusion method on agar medium and the results obtained showed a high sensitivity of the strain S.aureus and S.clinique with diameters of the zones of inhibition ranging from 10-35 mm, and a moderate sensitivity of the other strains (Gram positive and Gram negative) to the different hive products used. while they were less effective against E. coli, Pseudomonas klebessila and Bacillus.Item Recherche de caractères d’intérêt agricole chez certaines bactéries Rhizosphériques(Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2023) Boutobba Djihane; Ben Aissa Tounes; Bouazizi Mariem; Encadreur: Mellal HananeAbstract In this study, we were interested to characterized 8 bactériales isolates, isolated from two sites, the 1stlocated in the region of El-milia (Wilaya of Jijel) and the 2nd in the region of El-Hamma (Wilaya of Khenchela) from the rhizosphere of the onion plant (Allium cepa). The phenotypic characterization macroscopic and microscopic, showed that most of the isolates are cream-colored, smoothshiny, domed, round and irregular, four of them are Gram-negative bacilli of different size, and the rest of the isolates are Gram-positive cocci growing at temperatures of 28°C to 30°C. The results obtained from this characterization as well as the biochemical characterization classify these isolates in two different genera (Pseudomonas and Bacillus sp). The evaluation of the agricultural interest of isolates from the rhizosphere (Promotes plant growth, phytostimulation, biofertilization and biocontrol), showed that our isolates have several enzymatic activities (Synthesis of lipases and esterase and the enzyme of amylase), 50% of the bacteria are able to produce siderophores, while 50% of the bacteria are able to produce AIA at different concentrations,isolate 1 showed the highest concentration (13.2µg/ml ) and isolate 4 produced the lowest concentration (9.4 µg/ml). Based on the results obtained, this study revealed the diversity of bacteria in the rhizosphere of the onion plant (Allium cepa). And made it possible to affirm the belonging of the isolates to the group of PGPRs which have very interestingagricultural characteristics. الملخص اهتممنا في هذه الدراسة على توصيف 8 عزلات بكتيرية معزولة من موقعين الأول يقع بمنطقة الميليا (ولاية جيجل) والثاني بمنطقة الحامة (ولاية خنشلة) وذلك من المنطقة الجذرية المحيطة بنبات البصل Allium cepa) حيث أظهر التوصيف المظهري بالعين المجردة للبكتيريا وباستعمال الميكروسكوب أن معظم العزلات ذات لون كريمي، ناعم لامع،مقبب، دائري وغير منتظم أربعة منها عبارة عن عصيات سالبة الجرام ذات أحجام مختلفة، وبقية العزلات هي جرام الموجب قادر على النمو في درجات حرارة من 28 درجة مئوية إلى 30 درجة مئوية. النتائج التي تم الحصول عليها من هذا التوصيف وكذلك التوصيف الكيميائي الحيوي صنفت هذه العزلات في جنسين مختلفين Bacillus و Pseudomonas). كما أظهر تقييم الفائدة الزراعية للعزلاتسواء في تعزيز نمو النبات، وتحفيز النبات والتخصيب الحيوي، والتحكم الحيوي. أن عزلاتنا لها العديد من الأنشطة الأنزيمية (تخليق الليباز والإستريز وإنزيم الأميليز) ، و 50% من البكتيريا هي قادرة على إنتاج حامض الحديد، في حين أن %50% من البكتيريا قادرة على إنتاج AIA بتركيزات مختلفة حيث أن العزلة 1 أظهرت انتاج أعلى تركيز (13.2 ميكروغرام / (مل والعزلة 4 أنتجت أقل تركيز (9.4 ميكروغرام / مل). بناء على النتائج التي تم الحصول عليها، كشفت هذه الدراسة عن تنوع البكتيريا في المنطقة الجذرية المحيطة بنبات البصل . Allium cepa) وبالتالي تأكيد انتماء العزلات إلى مجموعة PGPRS التي لها خصائص زراعية غاية في الأهمية.