Browsing by Author "Encadreur: MERABTI.R"
Now showing 1 - 5 of 5
Results Per Page
Sort Options
Item Caractérisation de moisissures amylolytiques issues des sols forestiers(Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2020) Daoudi Rayane; Chorfi Amira; Encadreur: MERABTI.RAbstract Filamentous fungi are typically saprophytic microorganisms that secrete a wide range of enzymes involved in the breakdown and recycling of complex biopolymers from plant and animal tissues. The majority of these enzymes are hydrolytic and play an important role in fungal nutrition, releasing carbon and nitrogen locked in insoluble macromolecules obtained from the metabolic activities of other organisms. Since then, fungi have been known to produce and secrete different types of enzymes in large quantities, which has led to a growing interest in the study and use of filaments in industrial processes. Amylases are among the most important enzymes used in modern biotechnology, especially in the process involving the hydrolysis of starch. Fungal amylases have major applications in the food, textile and pharmaceutical and biofuel industries. They are mainly produced by species of the genus Aspergillus Penicillium, Rhizopus, Mucor, Humicola and Thermomonospora الملخص الفطريات الخيطية عبارة عن كائنات دقيقة الترميمية تفرز مجموعة واسعة من الإنزيمات المشاركة في تكسير وإعادة تدوير البوليمرات الحيوية المعقدة من الأنسجة النباتية والحيوانية . غالبية هذه الإنزيمات متحللة بالماء وتلعب دورًا مهما في التغذية الفطرية ، حيث تطلق الكربون والنيتروجين المحبوسين في جزيئات كبيرة غير قابلة للذوبان يتم الحصول عليها من الأنشطة الأيضية للكائنات الأخرى. منذ ذلك الحين ، عُرف عن الفطريات أنها تنتج وتفرز أنواعًا مختلفة من الإنزيمات بكميات كبيرة ، مما أدى إلى زيادة الاهتمام بدراستها واستخدامها في العمليات الصناعية. الأميلاز من بين أهم الإنزيمات المستخدمة في التكنولوجيا الحيوية الحديثة ، لا سيما في عملية التحلل المائي للنشاء. الأميلاز الفطري له تطبيقات رئيسية في الصناعات الغذائية و المنسوجات والأدوية و الوقود الحيوية، حيث يتم إنتاجها بشكل أساسي بواسطة أنواع من جنس الرشاشيات، بينيسيليوم و الرازبة و العفنة و اوميكولا و تيرمومونوسبورا.Item Contribution à la caractérisation de levures antagonistes isolées à partir de beurre traditionnel de la région de khenchela(Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2020) Abidi Chahra; Laouar Aya; Encadreur: MERABTI.RFermented foods or beverages are obtained by fermenting products to a desired level of requirement. Fermentation comes from microorganisms such as bacteria, yeast or mold. There are more than 3,500 fermented foods worldwide and the best known are breads, yoghurts and cheeses and butter. These foods are more nutritious, tastier and easier to digest. In addition, the fermentation improves foods safety; helps conserve food and increase their shelf life. In this bibliographical study we looked at yeasts isolated from smen/dhan (traditional fermented butter) marketed in the wilaya of Khenchela (Algeria) and their antagonistic properties against moulds strains that cause food alteration. Studies show that traditionally fermented butter (smen/dhan) is a good reservoir of yeast flora with a high potential for use in the argolimentary industry as biocontrol and bioconservation agents. الملخص يتم الحصول على الأطعمة المخمرة أو المشروبات عن طريق تخمير المنتج الغذائي إلى المستوى المطلوب. التخمر يحدث بفضل الكائنات الحية الدقيقة مثل البكتيريا الخميرة أو العفن هناك أكثر من 3500 من الأطعمة المخمرة في جميع أنحاء العالم. أشهرها هي الخبز والزبادي والجبن والزبدة ، وهذه الأطعمة هي الاطعمة الأكثر تغذية، وتكون ألذ وأسهل للهضم. بالإضافة إلى ذلك التخمر يحسن سلامة الأغذية، و يحافظ على الاغذية و يزيد في عمرها. في هذه الدراسة الببليوغرافية (النظرية نظرنا إلى الخمائر المعزولة عن السمن / الدهان الزبدة) المخمرة التقليدية) التي تم تسويقها في ولاية خنشلة وخصائصها الغذائية ضد سلالات العفن التي يمكن ان تسبب تغيير في صحة و نوعية الغذاء. وتشير الدراسات إلى أن الزبدة المخمرة تقليديا (smen/dhan) هي خزان حقيقي للسلالة الخميرة اضافة إلى إمكانيتها العالية للاستخدام في الصناعة الزراعية الغذائية في شكل عوامل حيوية للمكافحة و الحفظ البيولوجيItem Isolement et criblage des bactéries lactiques autochtones productrices d’exopolysaccharides(Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2021) Bouaziz Ibtissem; Boukhors Yassmina; Encadreur: MERABTI.RThe exopolysaccharides (PSE), produced naturally by some lactic acid bacteria (LAB), are of technological interest due to their ability to retain water, modulate the viscosity of fermented products and their certain positive effects on health. The present study aims to isolate lactic strains from samples of goat's m and cow's milk obtained from the wilaya of Khenchela, as well as highlighting their ability to produce PSE entitled in the following study: Isolation and screening of indigenous exopolysaccharide-producing lactic acid bacteria . On the basis of macroscopic, microscopic and biochemical criteria, 18 strains of LAB were isolated and partially characterized. The screening of these LAB isolates allowed the selection of 10 PSE-producing strains among the 18 isolated. The investigation of PSE production was conducted on MRS media supplemented with 10% sucrose, using filter paper discs as culture medium for the tested isolates. Ethanol precipitation allowed confirmation of PSE production. In addition, the 18 strains were also tested in order to evaluate their technological abilities, notably, the proteolytic power and their antagonistic capacity against Staphylococcus aureus ATCC 2592, Bacillus subtilis ATCC6633, Escherichia coli ATCC 25922 and Staphylococcus aureus ATCC 43300, but without success. The results obtained concerning the production of PSE are interesting and deserve to be completed by; the molecular identification of the isolates having manifested the production of PSE, the confirmation of their production by spectrophotometric assays, as well as the determination of the structure of secreted PSE and the characterization of their properties. تفرز بكتيريا حمض اللاكتيك (BL) سكريات خارجية ( EPS) طبيعيا و التي بدورها لها أهمية في مجالات متعددة نظرا لقدرتها على الاحتفاظ بالماء, تعديل لزوجة المنتجات المخمرة و أيضا لها قدرة ايجابية عالية في مجال الصحة. إذن نتطرق إلى الهدف الأساسي و هو عزل بكتيريا حمض اللاكتيك من حليب الماعز و البقر التي تم الحصول عليها من ولاية خنشلة و ثبات قدرتها على فرز سكريات الخارجية المعنون في الدراسة التالية : عزل و فحص بكتيريا حمض اللاكتيك الأصلية المنتجة لسكريات الخارجية . بناءا على معايير مجهرية كيميائية حيوية تم عزل 18 سلالة من بكتيريا اللاكتيك تم اختيار 10 سلالات التي تفرز سكريات الخارجية و هذا الأخير تم في وسط مكمل ب 10% سكاروز باستخدام أقراص الترشيح من اجل عزل بكتيريا المفرزة لسكريات الخارجية و بعد ذلك تم تأكيد إنتاج بترسيب في محلول الإيثانول من جهة أخرى تم اختبار 18 سلالة على قدرتها التكنولوجية على وجه الخصوص التحلل البروتيني و الصراع ضد Staphylococcus aureusATCC : 2592, Bacillus subtilis ATCC6633 Escherichia coli ATCC 25922 et Staphylococcus aureus 43300 ATCC و لكن بدون نتيجة ايجابية . النتائج التي تم الحصول عليها فيما يتعلق إنتاج سكريات الخارجية لها أهمية بالغة وتستحق استكمالها ب: التحديد الجزيئي لبكتريا حمض اللاكتيك المنتجة لـ سكريات الخارجية ، تأكيد إنتاجها عن طريق الفحص الطيفي كذلك تحديد بنية و خصائص سكريات الخارجية الذي تم عزله .Item Mise en évidence de l’activité antibactérienne et enzymatique des bactéries lactiques isolées à partir de lait camelin du sud-est algérian(Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2013) Marir Fatma; Badaoui Iman; Encadreur: MERABTI.RCamel milk is different from other milk by the presence of a very powerful protective system, with relatively high levels of organic acids, hydrogen peroxide and bacteriocins produced by lactic acid bacteria. The study within this framework is to consider on the one hand, the antibacterial activity of bacteriocins produced by lactic strains isolated from fermented camel milk plated on MRS medium, against three strains: Staphylococcus aureus (ATCC 25923) , Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853) and Klebsiella sp, and also proteolytic and lipolytic enzymatic activity. Macroscopic examination, microscopic, and a catalase test were used to select fourteen lactic strains (BL4, BL5, BL6, BL7, BL9, BL10, BL12, BL13, BL14, BL17, BL24, BL25, BL34 and BL40). The antibacterial activity of lactic acid bacteria against the target strains is performed by the method of well activity has resulted in the appearance of a zone of inhibition around the wells, among fourteen strains tested: Five have activity against the target strains (BL4, BL5, BL6, BL34, BL40) have activity against Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853), (BL4, BL5, BL34, BL40) against Staphylococcus aureus (ATCC 25923) and (BL4, BL5, BL34, BL40) against Klebsiella sp. On enzyme activity, all lactic acid bacteria tested exhibit proteolytic activity against any of them don’t have lipolytic activity.Item Recherche Des Activites Hydrolytiques Et Antagonistes De Levures Isolees A Partir De Sol Forestier De La Region De Khenchela(Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2021) Saoudi Hana; Idir Sohila; Encadreur: MERABTI.RYeasts are unicellular fungi that are of great interest in several fields, including food, industry and biotechnology. The objective of the present work is the research and isolation of yeast strains from local forest soil. This research allowed the isolation of six yeast strains, which were then evaluated for their antagonistic activities against contaminants of the genus Penicillium, as well as their amylolytic and proteolytic abilities. The research of antagonistic activity on MYPG medium led to the conclusion that the yeasts tested had no effect on the growth of contaminants. In addition, the amylolytic activity test on PDA medium with 1% soluble starch added revealed the production of extracellular amylases in 4 of the 6 isolates studied. On the other hand, proteolytic activity on skim milk agar medium was developed in one strain only (L1). الخميرة هي فطريات وحيدة الخلية لها أهمية كبيرة في العديد من المجالات ، لا سيما الأغذية والصناعة والتكنولوجيا الحيوية الهدف من هذا العمل هو البحث وعزل سلالات الخميرة من تربة الغابات المحلية سمح هذا البحث بعزل ستة سلالات من الخميرة ، والتي تم تقييمها لاحقا لأنشطتها العدائية ضد ملوثات جنس البنسليوم، بالإضافة إلى قدراتها على التحلل النشائي والتحلل للبروتين أدى البحث عن نشاط المضاد على وسيط MYPG إلى استنتاج مفاده أن الخمائر المختبرة لم يكن لها أي تأثير على نمو الملوثات بالإضافة إلى ذلك ، فإن البحث عن نشاط اميلاز على وسط PDA المضاف إليه النشا القابل للذوبان بنسبة 1%، أظهر إنتاج الأميلاز في 4 عزلات من أصل 6 تمت دراستها. . من ناحية أخرى، تم تطوير نشاط التحلل البروتيني على وسط أجار الحليب الخالي من الدسم فقط في سلالة واحدة ( س1 )