Repository logo
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
Repository logo

Dspace KHENCHELA

  • Communities & Collections
  • All of DSpace
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Encadreur: HANOUN .S"

Now showing 1 - 4 of 4
Results Per Page
Sort Options
  • No Thumbnail Available
    Item
    Contrôle bactériologique de la potabilité de l’eau des puits et/ou des sources
    (Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2021) Badis Imen; Boughrara Naama; Tiar Fatihav; Encadreur: HANOUN .S
    Abstract The objective of our work consists of assessing the microbiological quality of drinking water. For this purpose bacteriological analyzes were carried out on five samples following the Tachekranet supply network, the first two samples concern the source itself and the borehole that supplies the reservoir, then three random samp les were taken in order to control the quality of water intended for consumers. Our results revealed the absence of total and fecal coliforms, total and fecal Streptococci, Clostridium sulfite-reducing agents and Salmonella in all samples. However, the presence of Pasteurella pneumotropica was detected in the sample (E1). These analyzes showed that the analyzed samples intended for human consumption present a good bacteriological quality and compatible with the potability properties described by national and international standards
  • No Thumbnail Available
    Item
    Etude de la qualité bactériologique du laitcru de vache
    (Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2021) Benhocine Abdelwahab; Berdouk Zakarya; Encadreur: HANOUN .S
    The aim of our work was to evaluate the microbiological quality of raw cow's milk. For this, five samples of raw cow's milk taken from five cows from five different farms in the region of the wilaya of Khenchela were subjected to a microbiological analysis. The results of the TAMF count for the samples (E3-E4-E5) gave the values (2.10⁴ UFC / ml - 10⁵ UFC / ml - 3.10⁴ UFC / ml) respectively, while for the samples (E1-E2) the results were (1.33.10⁶ UFC / ml - 9.10⁵ UFC / ml) respectively. Our results also showed the absence of fecal coliforms, fecal streptococci, Clostridiums sulfitoreducing agents and Salmonella in the five samples analyzed. In addition, the presence of Staphylococcus aureus in the second sample analyzed. ملخص كان الهدف من عملنا هو تقييم الجودة المكروبيولوجية لحليب البقر الطازج. لهذا الغرض، تم إخضاع خمس عينات من حليب البقر الطازج المأخوذة من خمسة أبقار من خمس مزارع مختلفة في منطقة ولاية خنشلة لتحليل ميكروبيولوجي. أعطت نتائج عد FTAM للعينات (5-4-3) القيم (UFC / ml - 105 UFC / ml - 3.10 UFC / ml 2.104) على التوالي ، بينما بالنسبة للعينات (2-1) كانت النتائج (UFC / ml - 9.105 UFC / ml 1.33.106) على التوالي. أظهرت نتائجنا أيضا عدم وجود streptocoques fécaux،coliformes fécaux ، Clostridiums sulfito-réducteurs و Salmonelles في العينات الخمس التي تم تحليلها بالإضافة إلى ذلك وجود Staphylococcus aureus في العينة الثانية التي تم تحليلها.
  • No Thumbnail Available
    Item
    Evaluation de la qualité microbiologique des eaux de consommation
    (Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2020) Hadji Aicha; Hadji Imane; Encadreur: HANOUN .S
    Abstract Water is part of our natural environment, just like the air we breathe and the earth that carries and nourishes us. It is one of the familiar and indispensable elements of our daily life. However, the major problem with water for human consumption has long been a health issue. This problem arises from the existence of microorganisms (bacteria, viruses, protozoa, parasites) which can transmit many dangerous infections in humans. The presence of these micro-organisms (bacteria, viruses and parasites) in drinking water is most often due to a deterioration in the quality of the water resource, poor protection or lack of maintenance of catchment structures, a failure of the disinfection treatment or contamination of the water during its transport or storage in the network. To avoid these contaminations and to consume drinking water, it must meet certain physicochemical and bacteriological characteristics. For this, it is necessary to carry out permanent analyzes to ensure that the water distributed meets the standards. الملخص يعتبر الماء جزءا من محيطنا الطبيعي، مثل الهواء الذي نتنفس والأرض التي تحملنا وتغذينا. فهو بذلك أحد المكونات اللازمة لحياتنا اليومية. لكن المشكلة الأساسية لماء الشرب كانت دائما ذات أبعاد صحية. حيث أن وجود الكائنات المجهرية مثل البكتيريا والفيروسات والطفيليات هو ما يتسبب في عملية نقل الكثير من العدوى للإنسان. إن وجود هذه الكائنات الدقيقة في مياه الشرب هو في الغالب نتيجة لتدهور في جودة الموارد المائية وذلك لنقص في كفاءة الأعمال التي تجري على منشآت التجميع أو في عمليات التطهير وهذا ما يؤدي الى تلوث هذه المياه أثناء عمليات التخزين والتوزيع لذلك من أجل أن تكون المياه خالية من الملوثات وتلبي الحاجيات الاستهلاكية للمواطن بكل سلامة ، يتوجب خضوعها إلى المعايير الفيزيائية والكيميائية والبكتريولوجية. و هذا يتطلب إجراء فحوصات دورية للتأكد من مطابقتها للمواصفات .
  • No Thumbnail Available
    Item
    Evaluation de la qualité microbiologique du lait cru
    (Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2020-08-26) Dehana Salima; Meziani Asma; Encadreur: HANOUN .S
    bstract Raw milk, or farm milk (most often from cows) is a food of high nutritional value because it is unprocessed and therefore, it retains all its nutritional qualities. However, it is considered a perishable product, because it constitutes a favorable environment for the development of microorganisms. These contaminants lead to risks for the consumer, but also lead to changes in the physicochemical characteristics of the milk, which can therefore be destabilized and thus harm its organoleptic and nutritional qualities. These microbiological contaminations may be due to:  Transmission of germs in milk directly by sick cows (suffering from mastitis for example).  Contamination of the milk due to lack of hygiene during treatment.  Contamination by the equipment during transport (ineffective cleaning and disinfection of the equipment and / or poor drying). To avoid these contaminations and to consume this product better, it is important to ensure better quality from milking to the finished product stage. Key words: Raw milk, Contamination, microorganisms, cleaning, organoleptic. الملخص الحليب الطازج، أو حليب المزرعة (غالب) من الأبقار) هو غذاء ذو قيمة غذائية عالية لأنه غير معالج، وبالتالي فإنه صفاته الغذائية. ومع ذلك، فهو يعتبر منتوج قابل للتلف ، لأنه يشكل بيئة ملائمة لتكاثر الكائنات الحية الدقيقة تسبب هذه الجراثيم خطرا على المستهلك ، كما تؤدي أيضا إلى تغييرات في الخصائص الفيزيائية والكيميائية للحليب، مما قد يؤدي إلى تغيير طبيعته وبالتالي الإضرار بصفاته الحسية والغذائية. قد تكون هذه الملوثات الميكروبيولوجية ناجمة عن: انتقال الجراثيم في الحليب مباشرة عن طريق الأبقار المريضة التي تعاني من التهاب الضرع على سبيل المثال) تلوث الحليب بسبب عدم النظافة أثناء الحلب التلوث بالمعدات أثناء النقل التنظيف والتطهير غير الفعالين للمعدات / أو التجفيف السيئ ) لتجنب هذه التلوثات واستهلاك هذا المنتوج بشكل أفضل، يجب الحفاظ على نوعيته من الحلب إلى مرحلة استهلاكه

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Cookie settings
  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback