Browsing by Author "Encadreur: BENREDJEM. L"
Now showing 1 - 3 of 3
Results Per Page
Sort Options
Item Contribution à la caractérisation microbiologique de l’eau de robinet(Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2020) Taferghoust Ibtissam; Bouali Assya; Encadreur: BENREDJEM. Lملخص الماء عنصر أساسي في الحياة والنشاط البشري والعضوي يشارك في جميع الأنشطة اليومية, وخاصة المنزلية والصناعية والزراعية. نقول عن الماء انه صالح لشرب اذا توفرت فيه الخصائص التالية : منعش, صاف, دون رائحة دون لون مهوى بكفاية قليل التمعدن, مع غياب الجراثيم و المواد السامة. من المحتمل ان يكون ماء الصنبور هو المنتج الغذائي ذو الجودة الأكثر رقابة, لان مياه الشرب من الممكن ان تحتوي على مجموعة متنوعة من العوامل المسببة للأمراض للإنسان و منها ( الفيروسات, البكتيريا و الطفيليات). ان وجود هذه الكائنات الدقيقة مسؤول عن الامراض القاتلة : وتسمى هذه الامراض بالأمراض المنقولة بالمياه. من اجل حماية البشر من المخاطر المرتبطة باستخدام المياه بشكل عام نحتاج إلى معرفة الكائنات الحية الدقيقة الموجودة في هذه المياه من خلال التعرف عليها ومعرفة فعالية طرق معالجة وكذلك الوقاية من الأمراض التي تنقلها المياه. هدف دراستنا هو وصف خصائص الجودة المكروبيولوجية للمياه الصنبور و تحديد اصل التلوث البرازي, كذلك مراحل العلاج المختلفة للحصول على ماء صالح للشرب حتى الأمراض التي تنقلها المياه و الوقاية منها. Abstract Water is an essential element in life and human activity. It is a major component of the mineral and organic world. It participates in all daily activities, in particular domestic, industrial and agricultural. So-called potable water when it meets the following criteria: fresh, clear, odorless, colorless and sufficiently, aerated slightly mineralized, absence of pathogenic germs and toxic substances with pleasant taste. Tap water is probably the food product whose quality is the most controlled because drinking water is likely to contain and displace a wide variety of pathogens for humans. The presence of these microorganisms is responsible for fatal diseases; these diseases are called waterborne diseases. In order to protect humans from the health risk associated with the use of generally contaminated water, we need to know the microorganisms present in this water, by identifying them and to know the effectiveness of the methods of treatment of water, and also prevention against waterborne diseases. Our study objective is to characterize the microbiology quality of tap water and determine the origin of fecal pollution, also the different stages of treatment to obtain drinking water and the prevention against these diseases.Item Profil Epidemiologique Et Bacteriologique De La Meningite Bacterienne Chez L’enfant : Etude Comparative Entre Khenchela Et Batna(Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2013) Bouti Aya; Rahabi Afaf; Encadreur: BENREDJEM. LBacterial meningitis of children is in all cases, a therapeutic emergency involving early suspicion of a diagnosis must be confirmed by macroscopic and microscopic examination of LCR. The incidence of this bacterial meningitis is estimated at over one million by year in the world. They are the cause of high mortality in countries of developing. Our work is an epidemiological study conducted at the University Hospital of Batna and hospital Salhi Belkacem and 120-bed hospital in Khenchela After this study we observed an increase of meningitis during the first five months of the year to Batna and Khenchela. Our results show that meningitis reach all age groups, with a predominance in the age of children <1 year (50%) in Banta and the 5 to 9 years with (58.33%) in Khenchela. And about sex, Batna we noted a female predominance (60.34%), by against the male children are the most recognized (72%) in Khenchela. Bacteriological examination and identification of Batna gave results as the most common bacteria are Pseudomonas aeroginosa (16%) followed by Klebseilla oagulase (8%) and oagulase negative staphylococci (8%). إن التهاب السحايا البكتيرية عند الأطفال تستدعي في كل الحالات تشخيصا مبكرا واثباتا عن طريق الفحص المجهري والعياني لسائل النخاع الشوكي ويقدر عدد حالات التهاب السحايا البكتيرية سنويا في العالم بحوالي المليون حالة . و في البلدان السائرة في طريق النمو ارتفاع في نسبة الوفايات ويتمثل عملنا في درااسة وبائية اجريت في كل من المركز الاستشفائي الجامعي بباتنة و المؤسسة الاستشفائية صالحي بلقاسم و مستشفى سرير بخنشلة. بعد هذه الدراسة استنتجنا ارتفاعا لهذا المرض خلال الخمسة اشهر الأولى من هذه السنة في كل من خنشلة و وباتنة. 120 دراستنا بينت ان التهاب السحايا يمس كل الشرائح السنية ومع هيمنة او سيطرة عند شريحة الأطفال الأقل من سنة في باتنة والشريحة المحصورة بين 5و9سنوات في خنشلة. وفي ما يخص جنس المصابين فيغلب عليه الطابع الانثوي في باتنة بينما يغلب الطابع الذكوري على المصابين في خنشلة . إن الفحص البكتريولوجي واختبار المماثالة المجراة بباتنة توصلت الى ان البكتيريا الأكثر انتشارا هي (16) pseudomonas aeroginosa | متبوعة ب(%8) Klebseilla pneumoniae و Staphylocoques à coagulase Negative (8% ).Item Qualité microbiologique des eaux des réseroirs(Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2020-06) Bougherara Naima; Ferhati Malika; Encadreur: BENREDJEM. LAbstract Water is an essential element for human life and considered a natural source for survival and the exercice of varios activities either in food, industry or agriculture . This source can be polluted by the residues of human activities, biologically, chemically and physically . Also, water is an environnment medium which favor the proliferation of an aquatic microflora which is able to reorganize itself into biofilms when the environmental conditios change and especially in the water pipes which influences the turbidity, palatability and the smell of water. The presence of microorganism ( bacteria, viruses, parasites ) poses a health problem because of the appearance of what are called water-borne diseases. The monitoring of the microbiological quality of waer intended for human consumption is based on the search for bacteria indicative of faecal contamination,these constituting the imperative microbiological parameters attached to the quality limit of these waters,set by the regulations ملخص تعتبر المياه عنصرا أساسيا لحياة الإنسان و مصدر طبيعي لممارسة مختلف الأنشطة سواء في التغدية، الصناعة أو الزراعة. يمكن تلويث هذا المصدر بمخلفات أنشطة الإنسان، بيولوجيا، كميائيا وفيزيائيا . كما أن الماء وسط بيئي يساعد على تكاثر الكائنات المائية الدقيقة القادرة على إعادة تنظيم نفسها على شكل أغشية حيوية عندما تتغير الظروف البيئية خاصة في أنابيب المياه التي تؤثر على تعكر ورائحة الماء. يشكل وجود الكائنات الحية الدقيقة ( البكتيريا ، الفيروسات والطفيليات ) مشكلة صحية بسبب ظهور ما يسمى بالأمراض المنقولة عن طريق المياه. تعتمد مراقبة الجودة الميكروبيولوجية للمياه المعدة للاستهلاك البشري على البحث عن البكتيريا التي تشير الى التلوث البرازي والتي تشكل المعايير الميكروبيولوجية الالزامية المرتبطة بحد جودة هذه المياه ، والتي تحددها التنظيمات المختلفة