Browsing by Author "Djehiche dounia"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Etude De L’activité Antibactérienne De Quelques Huiles Essentielles Et L’effet De Leur Association Avec Les Antibiotiques(Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2022) Dib Riham; Djehiche dounia; Boussama Kawther; Encadreur : Bertella AnisAbstract The aim of this work is to study the antibacterial activity of essential oil extracted from the plant of Eucalyptus globulus collected in the Batna region and to search for possible synergistic effects with some antibiotics on antibiotic-resistant strains isolated from clinical samples, namely Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Klebsiella pneumoniae. The extraction of EO was carried by Hydrodistillation using a Clevenger type device. The yield of essential oil is 1.84%. Three methods are adopted for the evaluation of the antibacterial effect of essential oils alone and in combination with antibiotics, which are: the disc diffusion method, the Microatmosphere method and the microdilution method. The results of the disc diffusion method obtained revealed that these oils are active on the strains tested with a diameter of inhibition zone varying from 11.5 to 42.5 mm. The values of MIC and CMB have shown that our oil has an inhibitory effect on some strains and bactericidal effect on some others. The low minimum inhibitory and bactericidal concentrations of 1.71 and 2.43 mg/ml respectively were noticed for the E. coli strain (EC A1). Four types of interactions are observed during the EO/ATBs association (Antagonistic, synergistic, additive and indifferent). الهدف من هذا العمل هو دراسة النشاط المضاد للبكتيريا للزيت العطري المستخرج من نبات Eucalyptus globulus الذي تم جمعه في منطقة باتنة والتحقيق في الآثار التآزرية المحتملة مع بعض المضادات الحيوية على السلالات المقاومة للمضادات الحيوية المعزولة من العينات السريرية وهي Staphylococcus aureus, Escherichia coli Klebsiella pneumoniae تم ضمان استخراج الزيت الاساسية بواسطة التقطير الماني باستخدام جهاز من نوع Clevenger العائد من الزيت العطري هو 1.84. تم اعتماد طريقتين لتقييم التأثير المضاد للبكتيريا للزيوت الأساسية وحدها وبالاشتراك مع المضادات الحيوية وهي تقنية الانتشار بالأقراص تقنية التخفيف الدقيق وتقنية Microatmosphere وفقا لنتائج طريقة نشر القرص التي تم الحصول عليها اكتشفنا أن هذه الزيوت نشطة على السلالات التي تم اختبارها مع مناطق تثبيط تتراوح قطرها من 11.5 إلى 42.5 ملم أظهرت قيم CMI و CMB ان الزيت له تأثير مثبط تجاه بعض السلالات وقاتل على البعض الآخر ولوحظ انخفاض الحد الأدنى من التركيزات المثبطة . والقاتلة البالغة 1.71 و 2.43 ملغم/مل على التوالي بالنسبة لسلالة (Escherichia coli (ECA1. لوحظت أربعة أنواع من التفاعل أثناء الجمع بين الزيت والمضادات الحيوية Antagoniste, synergique, additif)