Repository logo
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
Repository logo

Dspace KHENCHELA

  • Communities & Collections
  • All of DSpace
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Chekhab Romaissa"

Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
  • No Thumbnail Available
    Item
    Contribution à la qualité microbiologique des olives de table commercialisées dans la wilaya de Khenchela
    (Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2019) Ould-Amar Amina; Chekhab Romaissa
    Résumé L’olive de table avec ses trois types (noire, tournante et verte) est un composant traditionnel du régime méditerranéen de large consommation dans le monde entier dont l’élaboration ce diffère d’une région à l’autre. Le présent travail a pour objectif l’étude de la qualité microbiologique des trois types d’olives de table disponibles dans le marché de la région de Khenchela. Notre étude repose sur l’analyse de la qualité hygiénique et sanitaire des différents échantillons d’olives par la recherche et le dénombrement de : la FMAT, des coliformes, des bactéries lactiques, de la flore fongique, des staphylocoques et des salmonelles. Les résultats obtenus comparés aux normes de la FICF, montrent une qualité relativement satisfaisante pour les olives vertes, une qualité moyenne pour les olives tournantes et une mauvaise pour les olives noires Abstract Contribution to the microbiological quality of table olives marketed in the wilaya of Khenchela The table olive with its three types (black, rotating and green) is a traditional component of the Mediterranean diet of wide consumption around the world whose development differs from one region to another. The present work aims to study the microbiological quality of the three types of table olives available in the market of the Khenchela region. Our study is based on the analysis of the hygienic and sanitary quality of the various olive samples by research and enumeration of: FMAT, coliforms, lactic acid bacteria, fungal flora, staphylococci and Salmonella. The results obtained compared to FICF standards, show a relatively satisfactory quality for green olives, an average quality for rotating olives and a bad quality for black olives. ملخص المساھمة في الجودة المیكروبیولوجیة لزیتون المائدة التي یتم تسویقھا في ولایة خنشلة یعد زیتون المائدة بأنواعھ الثلاثة (الأسود ، البنفسجي والأخضر) مكونًا تقلیدیًا في النظام الغذائي للبحر الأبیض المتوسط ذي الاستھلاك الواسع في جمیع أنحاء العالم والذي یختلف تحضیره من منطقة إلى أخرى. یھدف ھذا العمل إلى دراسة الجودة المیكروبیولوجیة للأنواع الثلاثة لزیتون المائدة المتوفرة في سوق منطقة خنشلة. ، FMAT : تعتمد دراستنا على تحلیل الجودة الصحیة لعینات الزیتون المختلفة من خلال بحث وتعداد القولونیات ، البكتیریا اللبنیة ، النباتات الفطریة ، المكورات العنقودیة والسالمونیلا. جودة مرضیة نسبیًا للزیتون الأخضر، و جودة FICF أظھرت النتائج التي تم الحصول علیھا مقارنة بمعاییر متوسطة بالنسبة للزیتون البنفسجي ونوعیة سیئة للزیتون الأسود

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Cookie settings
  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback