Browsing by Author "Bouterra Chaima D"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Evaluation de la qualité microbiologique des restaurants universitaires : cas de la cité universitaire 500 lits à Khenchela(Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2021) Bouterra Chaima D; aoud Yousra; Encadreur: NAILI.OAbstract In university canteens, the application of hygiene rules remains a problem very delicate. Indeed, the large quantities of foodstuffs prepared daily mean that hygiene rules are often overlooked. The present study carried out in the laboratory of the University of ABBES LAGHEROUR - Khenchela allowed to analyze the microbiological quality of a university restaurant in the wilaya of Khenchela (accommodation 500 beds for girls), as well as to determine the germs involved (total aerobic mesophilic flora, sulfite-reducing anaerobes, Staphylococcus, gram negative bacilli and Salmonella). The results were interpreted according to Algerian microbiological standards and other international standards. The results of the microbiological analyzes carried out on the five samples: surfaces (benches, tap, tray and table) and cold dish (the salad) taken from the restaurant in the University accommodation for girls (500 beds) revealed the presence of two strains of staphylococci; Staphylococcus aureus in the salad and Staphylococcus epidermidis in the tap, as well as two strains of gram negative bacilli grouping together the species: Acinetobacter baumannii / calcoaceticus on the table sample and Stenotrophomonas maltophilia on the salad. ملخص في المطاعم الجامعية على وجه الخصوص, يظل تطبيق قواعد النظافة مشكلة حساسة للغاية. في الواقع الكميات الكبيرة من الطعام المحضر يوميا تتعرض الى اهمال قواعد النظافة في كثير من الاحيان . سمحت الدراسة الحالية التي اجريت على مستوى المخبر البيداغوجي لجامعة عباس لغرور خنشلة بتحليل الجودة الميكروبيولوجية لمطعم الاقامة الجامعية ( 500 سرير (اناث وكذلك تحديد الجراثيم نذكر منها flore mésophile aérobie totale, anaérobies) (sulfito-réducteurs, Staphylococcus, bacilles à gram négatif et Salmonella. تم تفسير النتائج وفقا للمعايير الميكروبيولوجية الجزائرية و ايضا معايير أخرى دولية. کشفت نتائج التحاليل على مستوى العينات الخمس بين الأسطح (سطح العمل والصنبور وصينية التقديم والمائدة)، طبق بارد (السلطة) المأخوذ من مطعم الإقامة الجامعية (500) سرير) عن وجود سلالتين من staphylocoques المتمثلة في Staphylococcus aureus متواجدة على مستوى السلطة بالإضافة الى النوع الثاني Staphyloccocus epidermidis على مستوى الصنبور و نجد ايضا سلالتين من bacilles à gram négatif التي تشمل Acinetobacter bumannii/calcoaceticus التي كانت في عينة الطاولة و النوع الثاني المتمثل في Stenotrophomonas maltophilia على مستوى العينة المؤخوذة من الطاولة .