Browsing by Author "Boukhors Yassmina"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Isolement et criblage des bactéries lactiques autochtones productrices d’exopolysaccharides(Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2021) Bouaziz Ibtissem; Boukhors Yassmina; Encadreur: MERABTI.RThe exopolysaccharides (PSE), produced naturally by some lactic acid bacteria (LAB), are of technological interest due to their ability to retain water, modulate the viscosity of fermented products and their certain positive effects on health. The present study aims to isolate lactic strains from samples of goat's m and cow's milk obtained from the wilaya of Khenchela, as well as highlighting their ability to produce PSE entitled in the following study: Isolation and screening of indigenous exopolysaccharide-producing lactic acid bacteria . On the basis of macroscopic, microscopic and biochemical criteria, 18 strains of LAB were isolated and partially characterized. The screening of these LAB isolates allowed the selection of 10 PSE-producing strains among the 18 isolated. The investigation of PSE production was conducted on MRS media supplemented with 10% sucrose, using filter paper discs as culture medium for the tested isolates. Ethanol precipitation allowed confirmation of PSE production. In addition, the 18 strains were also tested in order to evaluate their technological abilities, notably, the proteolytic power and their antagonistic capacity against Staphylococcus aureus ATCC 2592, Bacillus subtilis ATCC6633, Escherichia coli ATCC 25922 and Staphylococcus aureus ATCC 43300, but without success. The results obtained concerning the production of PSE are interesting and deserve to be completed by; the molecular identification of the isolates having manifested the production of PSE, the confirmation of their production by spectrophotometric assays, as well as the determination of the structure of secreted PSE and the characterization of their properties. تفرز بكتيريا حمض اللاكتيك (BL) سكريات خارجية ( EPS) طبيعيا و التي بدورها لها أهمية في مجالات متعددة نظرا لقدرتها على الاحتفاظ بالماء, تعديل لزوجة المنتجات المخمرة و أيضا لها قدرة ايجابية عالية في مجال الصحة. إذن نتطرق إلى الهدف الأساسي و هو عزل بكتيريا حمض اللاكتيك من حليب الماعز و البقر التي تم الحصول عليها من ولاية خنشلة و ثبات قدرتها على فرز سكريات الخارجية المعنون في الدراسة التالية : عزل و فحص بكتيريا حمض اللاكتيك الأصلية المنتجة لسكريات الخارجية . بناءا على معايير مجهرية كيميائية حيوية تم عزل 18 سلالة من بكتيريا اللاكتيك تم اختيار 10 سلالات التي تفرز سكريات الخارجية و هذا الأخير تم في وسط مكمل ب 10% سكاروز باستخدام أقراص الترشيح من اجل عزل بكتيريا المفرزة لسكريات الخارجية و بعد ذلك تم تأكيد إنتاج بترسيب في محلول الإيثانول من جهة أخرى تم اختبار 18 سلالة على قدرتها التكنولوجية على وجه الخصوص التحلل البروتيني و الصراع ضد Staphylococcus aureusATCC : 2592, Bacillus subtilis ATCC6633 Escherichia coli ATCC 25922 et Staphylococcus aureus 43300 ATCC و لكن بدون نتيجة ايجابية . النتائج التي تم الحصول عليها فيما يتعلق إنتاج سكريات الخارجية لها أهمية بالغة وتستحق استكمالها ب: التحديد الجزيئي لبكتريا حمض اللاكتيك المنتجة لـ سكريات الخارجية ، تأكيد إنتاجها عن طريق الفحص الطيفي كذلك تحديد بنية و خصائص سكريات الخارجية الذي تم عزله .