Browsing by Author "Ben Aissa Tounes"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Recherche de caractères d’intérêt agricole chez certaines bactéries Rhizosphériques(Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2023) Boutobba Djihane; Ben Aissa Tounes; Bouazizi Mariem; Encadreur: Mellal HananeAbstract In this study, we were interested to characterized 8 bactériales isolates, isolated from two sites, the 1stlocated in the region of El-milia (Wilaya of Jijel) and the 2nd in the region of El-Hamma (Wilaya of Khenchela) from the rhizosphere of the onion plant (Allium cepa). The phenotypic characterization macroscopic and microscopic, showed that most of the isolates are cream-colored, smoothshiny, domed, round and irregular, four of them are Gram-negative bacilli of different size, and the rest of the isolates are Gram-positive cocci growing at temperatures of 28°C to 30°C. The results obtained from this characterization as well as the biochemical characterization classify these isolates in two different genera (Pseudomonas and Bacillus sp). The evaluation of the agricultural interest of isolates from the rhizosphere (Promotes plant growth, phytostimulation, biofertilization and biocontrol), showed that our isolates have several enzymatic activities (Synthesis of lipases and esterase and the enzyme of amylase), 50% of the bacteria are able to produce siderophores, while 50% of the bacteria are able to produce AIA at different concentrations,isolate 1 showed the highest concentration (13.2µg/ml ) and isolate 4 produced the lowest concentration (9.4 µg/ml). Based on the results obtained, this study revealed the diversity of bacteria in the rhizosphere of the onion plant (Allium cepa). And made it possible to affirm the belonging of the isolates to the group of PGPRs which have very interestingagricultural characteristics. الملخص اهتممنا في هذه الدراسة على توصيف 8 عزلات بكتيرية معزولة من موقعين الأول يقع بمنطقة الميليا (ولاية جيجل) والثاني بمنطقة الحامة (ولاية خنشلة) وذلك من المنطقة الجذرية المحيطة بنبات البصل Allium cepa) حيث أظهر التوصيف المظهري بالعين المجردة للبكتيريا وباستعمال الميكروسكوب أن معظم العزلات ذات لون كريمي، ناعم لامع،مقبب، دائري وغير منتظم أربعة منها عبارة عن عصيات سالبة الجرام ذات أحجام مختلفة، وبقية العزلات هي جرام الموجب قادر على النمو في درجات حرارة من 28 درجة مئوية إلى 30 درجة مئوية. النتائج التي تم الحصول عليها من هذا التوصيف وكذلك التوصيف الكيميائي الحيوي صنفت هذه العزلات في جنسين مختلفين Bacillus و Pseudomonas). كما أظهر تقييم الفائدة الزراعية للعزلاتسواء في تعزيز نمو النبات، وتحفيز النبات والتخصيب الحيوي، والتحكم الحيوي. أن عزلاتنا لها العديد من الأنشطة الأنزيمية (تخليق الليباز والإستريز وإنزيم الأميليز) ، و 50% من البكتيريا هي قادرة على إنتاج حامض الحديد، في حين أن %50% من البكتيريا قادرة على إنتاج AIA بتركيزات مختلفة حيث أن العزلة 1 أظهرت انتاج أعلى تركيز (13.2 ميكروغرام / (مل والعزلة 4 أنتجت أقل تركيز (9.4 ميكروغرام / مل). بناء على النتائج التي تم الحصول عليها، كشفت هذه الدراسة عن تنوع البكتيريا في المنطقة الجذرية المحيطة بنبات البصل . Allium cepa) وبالتالي تأكيد انتماء العزلات إلى مجموعة PGPRS التي لها خصائص زراعية غاية في الأهمية.