Master Memoires
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Master Memoires by Author "Abbes Chaima"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Comparaison Des Propriétés D’unJus Conditionné En Bouteille En Verre Avec Un Jus Conditionné En Bouteille En Plastique(Université Abbes Laghrour -Khenchela-, 2022) Lachekhab Zineb; Abbes Chaima; Ferhati HadjarAbstract Our study was carried out with the aim of comparing the physico-chemical and microbiological properties of two samples of "ifruit" juice packaged in glass bottles (Ech A) and packaged in plastic bottles (Ech B). We studied the variations of pH, titratable acidity, Brix degree, as well as the research and the enumeration of total and fecal coliforms, yeasts and molds, total aerobic mesophilic flora, Staphylococci and Salmonella. The results obtained showed the conformity of the results of microbiological analysis of the samples to the Algerian standards (JORA) and the conformity of the results of physicochemical analملخص أجريت دراستنا بهدف مقارنة الخصائص الفيزيائية الكيميائية والميكروبيولوجية لعينتين من عصير ifruitالمعبأ في قوارير زجاجية ( Ech) وفي قوارير بلاستيكية (Ech B). درسنا الاختلافات في الأس الهيدروجيني، الحموضة القابلة للمعايرة ودرجة البريكس، بالإضافة إلى البحث وإحصاء les coliformes totaux et fécaux, les levures et: moisissures, la flore totale aérobie mésophile, les staphylocoques et les salmonelles. وأظهرت النتائج التي تم الحصول عليها مطابقة نتائج التحليل الميكروبيولوجي للعينات للمواصفات القياسية الجزائرية (JORA) ومطابقة نتائج التحليل الفيزيائي الكيميائي للعينات لمعايير الدستور الغذائي. ysis of the samples to the Codex standards.